Мрія про лофт: мало кімнат, багато місця

березень 22 р.Спосіб життя, Корисний простір
Відкритий лофт з індустрійним шармом як сімейна квартира: Ганнеке та Воутер прийняли виклик та придбали незвичний дім. Пара розставляє акценти завдяки перегородкам, чіткому поділу на зони та любові до порядку у порту Роттердама.

Любов з першого погляду

Колишня електростанція у роттердамському порту – вона не виглядає як сімейне гніздо. Але щойно вони переступили поріг квартири, одразу зрозуміли, що вона буде їхньою. З одного боку пара з Нідерландів насолоджувалася виглядом на воду та порт, а з іншого – фасадами роттердамських будинків. Світло безперешкодно проникало через віконні шибки від стелі й до підлоги та заливало кожен куточок 136-ти квадратного помешкання. Шіцентралє – так називається стара індустрійна будівля, яка представила себе із кращого боку і пара відразу побачила потенціал, який таїть у собі життя в лофті. У комплексі крім квартир є місце для офісів, організації подій, ательє, гастрономії, приміщень для роботи і життя, а також готель.

“Саме ця розкіш остаточно нас переконала й не залишила шансу на роздуми”, – каже Ганнеке. Ми ухвалили рішення про покупку лофту у Роттердамі за п’ять хвилин.

Лофт замість старого фонду

Власне самозайнята педагогиня та ІТ-консультант думали про класичне житло у старому будинку, а не голий індустріальний лофт із сирими бетонними стінами та вентиляційними трубами. Але тоді вони пригадали свої перші спільні апартаменти в бельгійському місті Генті: “Після переїзду ми зняли всі двері із завіс, бо так любили це відчуття простору!” Лофт виявився справжньою знахідкою, яка відкрила нам необмежену свободу дій. Дизайнер інтер’єру Мартін Сорée спрямував уявлення та ідеї пари в потрібне русло. Застосувавши декілька засобів та безліч хитрощів, він створив сучасні сімейні апартаменти – майже без обмежень, але із зонами для відпочинку, також для Елізи, маленької доньки пари.

Будівля Шіцентралє у Льойдштраті належить до колишньої електростанції. Роберт Вінкель із бюро “Mei architects and planners” реставрував її.
Найбільша перевага проживання у лофті – індивідуальне планування.

Гнучкі фінські сосни

Особливому дизайнерському елементу приписано відразу вирішальну функцію у лофті: плити з фінської сосни. Ці прості, світлі дерев’яні стіни є справді багатофункціональним елементом, адже поділяють приміщення, слугують стіною з картинами, створюють корисний простір та частково також відсуваються. Двері, що складаються, на всю висоту приміщення ковзають по напрямних, встановлених на стелі, протягом дня вони повністю засунуті. Через це відкривається зона для дітей біля входу, заповнена світлом та гарантує досить місця для ігор й активного проведення часу.

У вітальні за дерев’яними панелями з віконечками ховається спальня пари. Через мансардні вікна потрапляє досить денного світла, а про приватну атмосферу подбають двері, що розсуваються, з витриманими отворами для ручок, що вифрезеровані безпосередньо в плиті.

Стіна, що регулюється відсувається і стає за потреби зоною для ігор, двері до спальні відсуваються вбік. Залежно від того, чи сім’я хоче великий відкритий простір, чи потрібне місце для відпочинку.

Чіткі зони квартири та плавні переходи

На всій житловій площі лише ванна кімната в центрі має вимурувані стіни. Інші зони відкриті, але тим не менш чітко поділені за функціями. Простір у зоні вітальні з панорамними вікнами поділили між собою диван для всієї сім’ї та обідній стіл. Спальні кімнати для батьків та дітей розташовані за дерев’яною міжкімнатною перегородкою. Спальня батьків частково складається із шаф, змонтованих одна біля одної. Хоча тут немає вікон, широкі скляні смуги під стелею пропускають досить денного світла. Обидва ряди кухні утворюють прохід до заскленої вхідної зони. Тут навіть стоїть маленький письмовий стіл.

До того ж: поділ на зони є не тільки доброю можливістю, щоб повністю спроєктувати лофт. Поділ приміщень також виправдався для кухні у різних зонах, щоб взяти якомога більше з наявного корисного простору та скоротити шлях, який потрібно пройти на кухні наскільки це можливо. від Blum допоможе Вам при цьому.

У житловій зоні лофту розташована затишна обідня зона з великим столом. Особливої уваги заслуговують різні стільці.

Дотримуватись порядку

Лофт привчає до дисципліни. Повітряний характер цієї особливої квартири проявляється тільки у тому випадку, якщо нічого не заставлено. До того ж фасад будинку спереду та ззаду не може використовуватися, як місце для шафок та інших меблів. Тому перед тим, як в’їхати, пара провела інвентаризацію та забрала усе зайве: „Зараз ми маємо тільки ті речі, які нам справді потрібні.“ Закриті фасади, як-от стіна, що складається у дитячій зоні та двері, що відсуваються у ванній кімнаті та туалеті гарантують прибраний вигляд. Якщо залишити багато відкритого простору, то це ще не означає, що буде мало місця для кухонного приладдя. Підтримувати порядок на кухні допомагають глибокі шухляди. До того ж у металевому контейнері перед вхідними дверми заховані велосипеди та сушка для білизни.

Дволінійна кухня витримана до квартири у світлому дереві. Нижні шафки із глибокими шухлядами гарантують місце для приготування.
Голі бетонні стіни та вентиляційні труби: нам подобається строгість, поєднана з теплом дерева.

Індустрійний вигляд та затишок

Індустрійний вигляд зараз у моді. І де можна було б краще його досягнути, як не на колишній електростанції? Проте сім’я повинна почуватися тут добре. Тому тут протиставляються індустрійні елементи затишним дизайнерським рішенням: відкриті вентиляційні труби, грубі бетонні стіни та залита підлога сіро-коричневого кольору контрастують із диваном та мідними лампами, що випромінюють тепле світло. Хоча текстиль поглинають шум саме у великих кімнатах, Ганнеке та Воутер свідомо відмовилися від них. “Відносно низькі стелі приглушують звук.” До того ж дерев’яна конструкція навколо зони спальні та великий килим біля входу створюють приємну атмосферу. Тут молода сім’я може насолоджуватися повсякденням та радіти світлим кімнатам.

Бетонні стіни та голі вентиляційні труби з одного боку, теплі мідні світильники і затишний диван: так створюється затишний індустрійний вигляд.

Переваги:

  • Багато простору для творчості завдяки стінам, що регулюються

  • Зони відкриті, але чітко поділені за функціями

  • Надзвичайно глибокі шухляди на кухні гарантують корисний простір

  • Дерево, килими та низькі стелі не дають утворитися відлунню

  • Індустрійний вигляд завдяки голим вентиляційним трубам, бетонним стінам та наливній підлозі

  • Відчуття затишку завдяки вибраним із любов’ю меблям, дереву та теплим мідним світильникам

У Вас є питання або ідеї?

Ми радо поспілкуємося з Вами.